Wiejska zapiekanka
Wiejska zapiekanka Fot. RHCC
Pożywna zapiekanka na pochmurne dni :)
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
WIEJSKA ZAPIEKANKA
Składniki dla 3-4 osób:
- 7-8 ugotowanych w mundurkach ziemniaków
- 500g mięsa wołowego lub mieszanego
- 200g przecieru pomidorowego
- 1 puszka pokrojonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 2 starte marchewki
- 150g sera żółtego
- sól, pieprz, bazylia, tymianek, słodka papryka
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy czosnek, cebulę i marchewkę, podsmażamy około 10 minut ciągle mieszając.
Dodajemy mięso i podsmażamy.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką, bazylią i tymiankiem.
Dodajemy pomidory i przecier pomidorowy, podgrzewamy do momentu, aż sos zgęstnieje.
Ziemniaki kroimy na plasterki (ja pozostawiłam ziemniaki w mundurkach, nie obierałam ich).
Żaroodporne naczynie smarujemy odrobiną oliwy.
Układamy plasterki ziemniaków i przykrywamy je porcją sosu mięsno-pomidorowego. Na to kolejna porcja ziemniaków i sosu.
Całość posypujemy startym serem.
Tak przygotowaną potrawę wstawiamy do piekarnika na 30-35 minut na 190-200 stopni.
Smacznego !