Zapiekany makaron z mięsem
Zapiekany makaron z mięsem Fot. RHCC
Szybkie danie, które można zrobić z tego co akurat mamy pod ręką. Można je wzbogacić o ulubione dodatki.
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
ZAPIEKANY MAKARON Z MIĘSEM
Składniki:
- 250g ulubionego makaronu (ja użyłam pełnoziarniste penne)
- 300g ugotowanego/upieczonego mięsa z kurczaka
- 300g pieczarek
- 2 cebule
- 5 łyżek ugotowanej zielonej soczewicy (niekoniecznie)
- 200g twardego, startego sera żółtego
- pieprz, sól, gałka muszkatołowa
Mięso z kurczaka mielimy lub bardzo drobno kroimy.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie około 10-11 minut, aby nie był za miękki (dojdzie w piekarniku).
Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na złoto. Dodajemy pieczarki pokrojone w kostkę i jeszcze chwilę wszystko smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ugotowany makaron mieszamy z mięsem, cebulą, pieczarkami i soczewicą. Doprawiamy do smaku.
Przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem.
Makaron zalewamy sosem beszamelowym i posypujemy startym serem.
Zapiekamy około 20 minut w 200 stopniach, aż ser będzie złocisty.
SOS BESZAMELOWY
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- sól
- biały pieprz
- gałka muszkatołowa
Do rondelka wkładamy masło i powoli rozpuszczamy na małym ogniu. Dodajemy mąkę i mieszamy trzepaczką, aż składniki się połączą.
Gdy utworzy się jednolita masa, wlewamy część mleka. Cały czas podgrzewamy na małym ogniu i mieszamy energicznie trzepaczką.
Powoli, porcjami, dolewamy mleko i mieszamy.
Gdy sos uzyska konsystencję gęstej śmietany doprawiamy solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.
Smacznego !