Faszerowany kurczak
Faszerowana pierś Fot. RHCC
Pierś z kurczaka ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i kremowym serkiem. Do tego pieczone ziemniaki oraz sałata z winegretem i mamy obiad idealny.
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
FASZEROWANY KURCZAK
Składniki dla 4 osób:
- 4 piersi z kurczaka
- 200g świeżego szpinaku
- 8 suszonych pomidorów
- 50g kremowego, śmietankowego serka
- 50g sera żółtego
- pieprz, sól oraz przyprawa do kurczaka
- ½ łyżki masła
- mąka
- bułka tarta
- jajko
- olej do smażenia
Piersi z kurczaka płuczemy i osuszamy. Robimy z boku nacięcie, tak aby powstała kieszonka na farsz.
Szpinak płuczemy, kroimy i dusimy na maśle na małym ogniu. Doprawiamy solą. Jak zmięknie odstawiamy do ostygnięcia.
Pomidory kroimy w kostkę lub paseczki. Ser żółty kroimy w kostkę.
Do szpinaku dodajemy pomidory, ser żółty oraz serek śmietankowy, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
Tak przygotowanym farszem napełniamy kieszonki z kurczaka. Można spiąć wykałaczką.
Kurczaka doprawiamy, a następnie obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej.
Smażymy po około 6-7 minut z każdej strony, na średnim ogniu.
Smacznego !