Karkówka z jabłkami
Karkówka z jabłkami Fot. RHCC
Kiedy znudzi się Wam karkówka z grilla, proponuję ten oto przepis.
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
KARKÓWKA Z JABŁKAMI
Składniki:
- 5-6 plastrów karkówki
- 2 jabłka
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- majeranek, pieprz, sól
- 2-3 łyżki płynnego miodu
- 1-2 łyżki oliwy
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki.
Jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w półksiężyce.
Żaroodporne naczynie smarujemy delikatnie oliwą i wykładamy cebulą.
Karkówkę doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie słodką papryką.
Na cebulę układamy: plaster karkówki, trochę czosnku oraz plasterki jabłka i znowu karkówka, czosnek, jabłko itd.
Miód lekko podgrzewamy, dodajemy do niego 1 łyżkę oliwy i mieszamy. Miodem zalewamy mięso w naczyniu.
Na koniec posypujemy wszystko majerankiem i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy pod przykryciem około godziny w 170-180 stopni.
Smacznego !