Szarlotka na zimno
Szarlotka na zimno Fot. RHCC
Błyskawiczny deser szarlotkowy.
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
SZARLOTKA NA ZIMNO
Składniki:
- 1 słoiczek musu jabłkowego (najlepiej domowej roboty, ale sklepowy też może być)
- 1 paczka herbatników petit beurre
- 370g jogurtu naturalnego
- 200ml śmietanki 30%
- 4 łyżki cukru
- 2,5 łyżki żelatyny
Żelatynę i cukier rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody, dokładnie mieszamy, aż wszystko się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia. Mieszamy od czasu do czasu, aby nie powstały grudki.
Śmietanę ubijamy na sztywno, a następnie powoli dodajemy jogurt i delikatnie mieszamy.
Do masy powoli wlewamy ostudzoną, rozpuszczoną żelatynę i mieszamy, aż składniki się połączą.
Herbatniki kruszymy na mniejsze części.
W pojemniczkach układamy warstwowo: pokruszone herbatniki, mus jabłkowy, masa jogurtowa i ponownie herbatniki, mus jabłkowy i na końcu masa jogurtowa.
Górę deseru ozdabiamy pokruszonymi herbatnikami.
Wstawiamy do lodówki na około 2h.
Smacznego !