Szarlotka budyniowa
Szarlotka budyniowa Fot. RHCC
Trochę inne spojrzenie na szarlotkę :)
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
SZARLOTKA BUDYNIOWA
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 całe jajko
- 2 żółtka
- kostka margaryny
- ¾ szklanki cukru pudru
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na nadzienie:
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 3 szklanki mleka
- 1 kg jabłek
- 2 łyżki soku z cytryny
Z mąki, margaryny, żółtek, jajka, cukru pudru, śmietany i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Dzielimy je na pół.
Jedną część wkładamy do lodówki, a drugą rozwałkowujemy i rozkładamy w tortownicy tak, by ciasto zakrywało jej dno i boki.
Budynie gotujemy na mleku.
Umyte jabłka obieramy, kroimy i skrapiamy sokiem z cytryny.
Układamy je na cieście (jeśli jabłka są kwaśne można posypać je 2 łyżkami cukru) i zalewamy budyniem.
Masę budyniową rozprowadzamy tak, aby pokryła wszystkie owoce.
Wierzch ciasta posypujemy startym na grubych oczkach schłodzonym ciastem.
Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 200 stopni.
Smacznego !