Zapiekanka z bakłażanem
Zapiekanka z bakłażanem Fot. RHCC
Bakłażan nie należy do warzyw aromatycznych, dlatego najlepiej łączyć go z innymi warzywami. Bardzo dobrze smakują smażone, pieczone, duszone, a ja zapraszam do spróbowania ich w zapiekance.
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANEM
Składniki:
- 3 ugotowane ziemniaki
- 1 duży bakłażan
- 350g mielonego mięsa
- 400g przecieru pomidorowego
- 150g sera żółtego (startego na dużych oczkach)
- sól, pieprz, oregano, słodka papryka
- 1-2 łyżki oliwy
Bakłażana kroimy w plasterki, solimy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie osuszamy go ręcznikiem papierowym.
Ziemniaki kroimy w plasterki.
Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą i układamy w nim warstwę ziemniaków.
Posypujemy przyprawami. Na ziemniaki układamy część surowego mielonego mięsa, posypujemy solą i pieprzem, a na to plasterki bakłażana. Całość zalewamy kilkoma łyżkami przecieru pomidorowego i posypujemy serem.
Następnie znowu układamy ziemniaki, mięso, bakłażana itp., aż do wyczerpania składników.
Ostatnią warstwę powinien stanowić bakłażan polany sosem pomidorowym i posypany przyprawami.
Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, 200 stopni na 45 minut.
Podajemy z zieloną sałatą.
Smacznego !