KimBap
KimBap, czyli koreańskie sushi. Podstawą tej potrawy jest dobrze przygotowany ryż, który jest najbardziej pracochłonnym elementem tego dania. Jeżeli chodzi o wypełnienie rolek, to możemy dodać do nich to co lubimy lub to co akurat mamy w lodówce ;), jedyne obowiązkowe składniki to ryż i algi.
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Jako wypełnienia można użyć: paluszki surimi, kawałek pieczonego kurczaka, szynkę, tuńczyka, paprykę, jajka przyrządzonego na omlet itd. Składniki najlepiej pokroić w podłużne paski.
Ja proponuję kimbap z paluszkami krabowymi surimi i z kurczakiem.
KIMBAP
Składniki dla 4 osób:
- szklanka ryżu do sushi (ma krótkie ziarenka, które pokryte są dużą ilością skrobi)
- 3 – 4 łyżki cukru (na sos do ryżu)
- 7 łyżek octu ryżowego (na sos do ryżu)
- szczypta soli (na sos do ryżu)
- ogórek
- awokado
- czerwona papryka
- surimi (paluszki krabowe)
- pieczona pierś kurczaka
- 5 – 6 płatów alg (Wam może być potrzebne mniej lub więcej)
- mata bambusowa do rolowania
- ostry nóż bez ząbków (bardzo ważne!)
- wasabi - zielony, bardzo ostry chrzan - sprzedawany w tubce lub w proszku
- sos sojowy
Zaczynamy od przygotowania ryżu:
Ryż płuczemy w wodzie, tak długo aż woda będzie przejrzysta (ja potrzebowałam 7 razy zmieniac wodę w garnku). Po wypłukaniu zostawiamy ryż w wodzie na 30 minut. Płuczemy ostatni raz, nalewamy wody w proporcji mniej więcej 1:1.2 (ryż:woda).
Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut do odparowania całej wody, na początku często mieszając. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem, później przekładamy najlepiej do drewnianej miski, polewamy sosem (opis poniżej) i zostawiamy do ostygnięcia.
Sos do ryżu:
Na szklankę suchego ryżu potrzebujemy: 7 łyżek octu ryżowego, 3-4 łyżki cukru. Wszystkie składniki mieszamy w małym rondelku i podgrzewamy na malutkim ogniu mieszając do rozpuszczenia (nie gotujemy!). Dodajemy do ugotowanego ryżu i delikatnie mieszamy. Przekładamy ryż do miski i zostawiamy pod przykryciem do ostygnięcia.
Zaczynamy rolowanie :)
Na rozwiniętą matę bambusową kładziemy jeden arkusz wodorostów – matową stroną do góry.
Na 2/3 powierzchni układamy ryż (ja używam do tego drewnianej małej łopatki). W połowie ryżu układamy składniki np. surimi, ogórek, papryka i awokado lub zamiast surimi – pierś z kurczaka.
Teraz zaginamy matę w kierunku środka i dociskamy krawędź maty do ryżu zaraz za nadzieniem, rolujemy do końca.
Rolki kroimy na małe kawałki, ostrym nożem bez ząbków. Nadają się od razu do jedzenia.
Do każdej porcji podajemy sos sojowy (porcje kimbap maczamy w sosie sojowym przed zjedzeniem) i wasabi.
Smacznego !