Mini Krokiety
Mini Krokiety Fot. RHCC
Karnawał, to czas zabawy zarówno na wielkich balach, jak i w domowym zaciszu. Dla tych osób, które preferują zabawy w gronie znajomych, proponuję ciepłą przekąskę, która na pewno zostanie doceniona na domowej imprezie. Są to małe krokieciki, na „jeden kęs”, które możemy podać z różnymi sosami lub tradycyjnie z czerwonym barszczykiem.
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
NALEŚNIKI - PRZEPIS PODSTAWOWY
Składniki na naleśniki:
- 2 szkl. mąki
- 1 ½ szkl. mleka
- 2 jajka
- ½ łyżeczki soli
- olej do smażenia
- mała patelnia
Jest to przepis podstawowy, z którego wychodzi ok. 20 sztuk małych naleśników.
Jeżeli masa wyjdzie za gęsta należy dodać mleka, jak za rzadka mąki. Konsystencja powinna być gęstej śmietany.
Jajka należy roztrzepać z mlekiem.
Dodać mąkę i sól, dokładnie wymieszać, tak aby nie było grudek.
Tak przygotowane ciasto najlepiej odstawić na 30min. Smażyć na małej patelni, na rozgrzanym tłuszczu.
Ja z reguły pierwsze dwa naleśniki smażę na małej ilości oleju, a później na suchej patelni.
MINI KROKIETY
Składniki na farsz:
- 400 g pieczarek
- 2 cebule
- 150 g sera żółtego
- pieprz
- sól
Pieczarki czyścimy i kroimy w drobną kostkę.
Cebule obieramy i również kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce na dużych oczkach.
Na niewielkiej ilości oleju smażymy cebulę na złoty kolor. Dodajemy pieczarki i dalej smażymy na małym ogniu, aż pieczarki będą podsmażone. Solimy i pieprzymy do smaku.
Na środek wcześniej przygotowanego naleśnika nakładamy farsz, posypujemy żółtym serem i zwijamy do środka wszystkie boki tak, aby powstał mały krokiet.
Tak przygotowane krokiety, wstawiamy na 10 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy, aż będą lekko rumiane.
Krokiety możemy nabić na małe wykałaczki. Podajemy je z sosami lub z czerwonym barszczem.
Smacznego !