Spaghetti z łososiem i boczkiem
Spaghetti z łososiem i boczkiem Fot. RHCC
W tym daniu połączyłam rybę i boczek co większości z Was może wydawać się dziwne, jednak smaki te ciekawie się uzupełniają. Warto spróbować :).
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
SPAGHETTI Z ŁOSOSIEM I BOCZKIEM
Składniki dla 2-3 osób:
- 200g makaronu spaghetti
- 150g świeżego łososia
- 1 łyżka oliwy
- 3-4 plasterki wędzonego boczku
- 3 ząbki czosnku
- 9 sztuk suszonych pomidorów
- 150g – 200g rukoli
- pieprz, sól
Łososia posypujemy pieprzem i solą i pieczemy w piekarniku około 10 minut w 190 stopniach.
Makaron wrzucamy do gotującej się i osolonej wody. Gotujemy do momentu, aż będzie lekko twardawy.
Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Podsmażamy na oliwie, ale uważamy, aby go nie spalić, gdyż będzie gorzki.
Do czosnku dodajemy pokrojony w paseczki boczek i podsmażamy do momentu, aż będzie rumiany. Wyłączamy ogień, dodajemy rukolę i mieszamy.
Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki.
Makaron odsączamy i ponownie wkładamy do garnka. Dodajemy pomidory oraz boczek i rukolę, mieszamy i pieprzymy do smaku.
Gotową potrawę wykładamy na talerz i na koniec dodajemy kilka kawałków upieczonego łososia.
Smacznego !