Conchiglioni z farszem mięsnym i szpinakowym
Conchiglioni z farszem mięsnym i szpinakowym Fot. RHCC
Pięknie się prezentują i są bardzo smaczne :). Dziś faszerowane muszle makaronowe.
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
CONCHIGLIONI Z FARSZEM MIĘSNYM I SZPINAKOWYM
Składniki dla 4 osób:
- 24 muszle makaronowe (tak aby każdy miał po 6 sztuk)
- 300g mięsa mielonego
- 1 łyżka oleju
- 1 mała cebula
- 150g pieczarek
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 300g świeżego szpinaku
- 50g gorgonzoli
- 4 łyżki śmietany 18%
Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu najlepiej, aby muszle było lekko twarde. Ostudzić.
Farsz mięsny:
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju, lekko posolić. Dodać mięso mielone i dalej podsmażać. Na koniec dodajemy koncentrat, wyciśnięte 2 ząbki czosnku i odrobinę wody. Przyprawiamy do smaku.
Farsz szpinakowy:
Szpinak czyścimy i dusimy na patelni. Dodajemy 2 wyciśnięte ząbki i ser gorgonzola. Mieszamy, aż ser się rozpuści i dodajemy śmietanę. Doprawiamy pieprzem do smaku i odrobiną soli.
12 muszli makaronowych nadziewamy farszem mięsny, a 12 farszem szpinakowym.
Układamy je w natłuszczonym, żaroodpornym naczyniu i zapiekamy 15-20 minut w piekarniku w 180 stopniach.
Całość można również zalać sosem pomidorowym lub beszamelowym i posypać żółtym serem.
Smacznego !