Zupa cukiniowa z pieczoną marchewką i łososiem
Zupa z cukinii Fot. RHCC
Za oknem szaro i buro, ale na talerzu niekoniecznie musi tak być :) Aby wprowadzić trochę koloru, proponuję zieloną zupę cukiniową !
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
ZUPA CUKINIOWA Z PIECZONĄ MARCHEWKĄ I ŁOSOSIEM
Składniki:
- 0,7 lira bulionu
- 3 średniej wielkości cukinie
- 2 cebule
- 2-3 wcześniej ugotowane ziemniaki
- 1 duża marchewka
- kawałek wędzonego łososia
- 1/2 łyzki pasty zielone curry (niekoniecznie)
- sól, pieprz do smaku
Cukinie myjemy i kroimy w grubą kostkę.
Cebule obieramy i kroimy w plasterki. Podsmażamy na łyżce oleju, aż będzie miękka. Odrobinę solimy.
Marchewkę obieramy i kroimy w długie plasterki. Układamy na blaszce, skrapiamy oliwą, delikatnie solimy i wstawiamy na 10 minut do piekarnika - 180 stopni. Pieczoną marchewkę użyjemy do dekoracji.
Do garnka wlewamy 0,5 litra bulionu i podgrzewamy. Dodajemy pokrojone cukinie i gotujemy na małym ogniu, aż będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz cebulę. Dodajemy pozostałą część bulionu i całość miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku (ja dodałam 1/2 łyżki pasty zielone curry, aby zupa była bardziej pikantna).
Krem z cukini podajemy z pieczoną marchewką i kawałkiem łososia.
Smacznego !