Naleśniki z zielonym farszem
Naleśniki z zielonym farszem Fot. RHCC
Jeżeli wasze dzieci stawiają opór przed zielonymi warzywami, spróbujcie podać im takie naleśniki :). Może uda Wam się je przekonać :)
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
NALEŚNIKI Z ZIELONYM FARSZEM
Składniki na naleśniki (12 sztuk lub więcej):
- 2 szkl. mąki
- 1 ½ szkl. mleka
- 2 jajka
- ½ łyżeczki soli
- olej do smażenia
NALEŚNIKI - PRZEPIS PODSTAWOWY
Jeżeli masa wyjdzie za gęsta należy dodać mleka, jak za rzadka mąki.
Konsystencja powinna być gęstej śmietany.
Jajka należy roztrzepać z mlekiem.
Dodać mąkę i sól, dokładnie wymieszać, tak aby nie było grudek.
Tak przygotowane ciasto najlepiej odstawić na 30min.
Smażyć na patelni, na rozgrzanym tłuszczu.
Ja z reguły pierwsze dwa naleśniki smażę na małej ilości oleju, a później na suchej patelni.
Składniki na farsz:
- 400g brokułów
- 100g twardego sera żółtego
- 150g śmietankowego serka topionego
- pieprz, sól
Umyte brokuły gotujemy w lekko osolonej wodzie około 8 minut, tak aby były miękkie.
Odstawiamy je do ostygnięcia.
Ser żółty kroimy w słupki.
Chłodne brokuły rozgniatamy widelcem i dodajemy do nich serek topiony. Doprawiamy pieprzem do smaku.
Mieszamy, aż składniki się połączą i powstanie jednolita masa.
Na wcześniej przygotowany naleśnik kładziemy masę brokułową i kawałki sera żółtego.
Naleśnik zwijamy w rulon i zapiekamy w piekarniku lub podsmażamy na patelni.
Naleśniki przed pieczeniem w piekarniku można posmarować żółtkiem jajka i obtoczyć w podprażonym na suchej patelni słoneczniku.
Smacznego !