Szynka w musztardowo-miodowej skorupce
Szynka w musztardowo-miodowej skorupce Fot. RHCC
Soczysta, pięknie pachnąca szynka z chrupiącą miodową skorupką, to bardzo dobra propozycja na świąteczny obiad :).
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
SZYNKA W MUSZTARDOWO-MIODOWEJ SKORUPCE
Składniki:
- 1,5kg szynki wieprzowej
- 2-3 ząbki czosnku
- 4 łyżki miodu
- 3-4 łyżki musztardy
- słodka papryka, pieprz, czosnek, majeranek
- 3 marchewki
Szynkę delikatnie nacinamy i nacieramy przyprawami: odrobina soli, pieprzem, papryką i majerankiem.
Marchewki obieramy i kroimy na duże kawałki.
W miseczce mieszamy ze sobą: zmiażdżony czosnek, miód i musztardę. Tak przygotowaną marynatę nakładamy na szynkę i odstawiamy (najlepiej na całą noc) do lodówki.
Żaroodporne naczynie smarujemy odrobiną oleju. Na dnie układamy duże kawałki marchewek (można dodać również kilka listków laurowych oraz inne warzywa).
Na marchewce kładziemy wcześniej zamarynowana szynkę i pieczemy 1,5-2 godziny w 180 stopniach.
Co jakiś czas polewamy szynkę sosem, który będzie tworzył się na dnie naczynia.
Po upieczeniu szynki, powstały sos i marchewkę można zmiksować, dzięki czemu otrzymamy pyszny sos do pieczeni.
Smacznego !