Placki z cukinii z serkiem ricotta i z łososiem
Placki z cukinii z serkiem ricotta i z łososiem Fot. RHCC
Cukinia jest bardzo uniwersalnym warzywem, dzięki temu można ją wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów :).
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
PLACKI Z CUKINII Z SERKIEM RICOTTA I ŁOSOSIEM
Składniki:
- 1 cukinia
- 150 g serka ricotta
- 2 łyżki mąki
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 2 jajka
- 1 ładny filet z łososia
Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odsączamy jak mamy za dużo wody.
Do cukini dodajemy serek, jajka, mąkę i doprawiamy pieprzem oraz solą.
Placki smażymy na patelni z olejem, aż zrobią się rumiane.
Łososia kładziemy na blaszce wyłożonej folią aluminiową, doprawiamy solą i pieprzem.
Pieczemy ok. 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni.
Na talerzu układamy placki cukiniowe, na to kładziemy kawałek filetu z łososia i podajemy np. z sosem czosnkowym i ogórkiem (1 łyżka majonezu, 1 ząbek czosnku, 2-3 łyżki jogurtu naturalnego, pieprz, 1/2 swieżego ogórka pokrojonego w kostkę).
Smacznego !