EkspertBudowlany.pl Portal Budowlany

Zaawansowane wyszukiwanie

Ser Koryciński

Ser Koryciński Fot. RHCC

Ser Koryciński Fot. RHCC

Mój pierwszy, własnoręcznie zrobiony ser :). Jest pyszny i naprawdę warto go zrobić. Jako dodatków użyłam czosnku niedźwiedziego i czosnku zwykłego. Z 10 litrów mleka wyszło mi około 1,4 kg sera. Polecam !

SER KORYCIŃSKI

Po przejrzeniu wielu stron internetowych, najbardziej spodobał mi się przepis ze strony www.mniammniam.com i to on został wykorzystany przeze mnie.Przepis podaję w oryginale.

Składniki:

  • 10 litrów niepasteryzowanego mleka
  • 200ml kefiru z żywymi kulturami bakterii
  • podpuszczka (zakupiłam na allegro, ja dodałam 40 kropel na 10 litrów mleka, ale należy dodać tyle ile zaleca producent na opakowaniu)
  • chlorek wapnia (należy dodać tyle ile zaleca producent na opakowaniu)

Solanka:

  • 3 czubate łyżki soli kamiennej na 1 litr przegotowanej wody

Kefir bardzo dokładnie wymieszaj, potrząsając opakowaniem (przez kilkanaście sekund). Otwórz, postaw na kilka godzin w temperaturze pokojowej na 2-3 godziny (możesz go też zostawić na całą noc).

Chlorek wapnia (bez względu na to, czy jest w postaci płynnej czy stałej) wymieszaj ze 100 ml przegotowanej wody w temperaturze pokojowej.

Mleko przelej do dużego garnka, dodaj chlorek, wymieszaj bardzo dokładnie - przez co najmniej minutę. Odstaw na 20 minut.

Mleko podgrzewaj na średnim ogniu cały czas mieszając (w zasadzie najlepiej będzie, jeśli mleko będziesz mieszać przez cały czas).

Kiedy osiągnie temperaturę 36-38 stopni, wyłącz ogień, mieszaj przez kilkanaście sekund. Dodaj cienkim strumieniem podpuszczkę, cały czas mieszając, wlej kefir i wymieszaj całość przez minutę, zwracając uwagę, aby mleko z dna wymieszało się z tym z góry :)

Garnek przykryj i odstaw na 30 minut.

Po tym czasie mleko zamieni się w galaretkę, czyli skrzep. Cienkim i długim nożem pokrój go na kawałki o boku nie większym niż 1 cm - nóż przy pierwszych cięciach w kratkę trzymaj pionowo, następnie potnij skrzep ukośnie - tak, by powstały kawałki (czyli by nie otrzymać "słupków").

Przykryj, odstaw na 30 minut. W tym czasie skrzep oddzieli się od serwatki.

Po tym czasie za pomocą łyżki cedzakowej przenoś skrzep - odsączając serwatkę - do formy (może to być zwykły durszlak) wyłożonej chustą serowarską (możesz też użyć lnianej ściereczki - w jej roli najlepiej sprawdza się pielucha). Staraj się, by jak najmniej serwatki dostawało się do formy - czynność będzie więc trwać kilka dobrych minut.

Jeśli chcesz przygotować ser z przyprawami, to teraz jest właściwy moment na ich dodanie - każdą porcję skrzepu posyp wybraną przez siebie przyprawą - do jednego sera możesz użyć kilku różnych przypraw - ale nie dodawaj mieszanek zawierających sól - to nie nie jest czas na ten składnik.

Do formy włóż więcej skrzepu, niż się "normalnie" zmieści, pomagając sobie zawiniętą do góry chustą - ser po odcieknięciu bowiem znacznie zmniejsza swoją objętość.

Formy ze skrzepem odstaw do odcieknięcia na 3-4 godziny - duże formy możesz umieścić na garnkach lub miskach, mniejsze ustaw na kratce do pieczenia ułożonej na blasze do pieczenia - ten system świetnie się sprawdza :)

Po tym czasie zawiń chustę i delikatnie odwróć ser w formie. Odstaw na następne 2 godziny od obcieknięcia. Następnie delikatnie wyjmij z formy, usuń chustę, ser ponownie włóż do formy. Ser przełóż jeszcze 2-3 razy w formie (już bez chusty). Zostaw na noc w formie.

Na drugi dzień przygotuj solankę: w każdym litrze (na ser z 10 litrów mleka, w zależności od ich wielkości, będziesz potrzebować około 1-1,5 litra solanki) rozpuść 3 łyżki soli kamiennej.

Do solanki włóż ser. Duży ser w jednym kawałku z 10 litrów mleka wymaga około 3-4 godzin leżakowania w solance. Małe sery - te z 3-5 litrów, mocz nie dłużej niż 2 godziny (ale tak na prawdę po pierwszym razie będziesz wiedzieć, jak długo moczyć, by otrzymać ser tak słony, jak lubisz, ja osobiście wolę mniej soli).

Wyjmij ser z solanki, pozostaw w temperaturze pokojowej (najlepiej na kratce) do odcieknięcia - na 4-5 godzin.

Gotowy ser przechowuj w lodówce w temperaturze 4-6 stopni, czyli na górnej półce. Niczym go nie przykrywaj, niech sobie spokojnie dojrzewa przez kilka dni. Ale można go już jeść od razu po wyjęciu z solanki :)

Ser w czasie dojrzewanie będzie stawał się twardszy i bardziej aromatyczny, a jego skórka będzie nabierać żółtawego, apetycznego koloru.

Smacznego !

awatar 105 3

red hot chili cooking

Komentarze

  • Janek Janek, 26.08.2014r., 12:05:29 fajny przepis, więcej na ten temat tuta j<a href="http://serowarpodlaski.pl/" target="_blank">http://serowarpodlaski.pl/</a>

Powiązane

RHCC - Gosia Semenowicz Krewetki z suszonymi pomidorami

Krewetki z suszonymi pomidorami Krewetki z suszonymi pomidorami

Na szybki i wykwintny obiad :).

Na szybki i wykwintny obiad :).

RHCC - Gosia Semenowicz Tarta z kurczakiem i suszonymi pomidorami

Tarta z kurczakiem i suszonymi pomidorami Tarta z kurczakiem i suszonymi pomidorami

Kolejny pomysł na wykorzystanie suszonych pomidorów.

Kolejny pomysł na wykorzystanie suszonych pomidorów.

RHCC - Gosia Semenowicz Karpatka z musem

Karpatka z musem Karpatka z musem

Karpatka, to znane i popularne ciasto, dlatego postanowiłam je odrobinę zmodyfikować i dodałam mus jabłkowy :)

Karpatka, to znane i popularne ciasto, dlatego postanowiłam je odrobinę zmodyfikować i dodałam mus jabłkowy :)

RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z pieczoną marchewką

Sałatka z pieczoną marchewką Sałatka z pieczoną marchewką

Ciekawa sałatka do mięs i ryb.

Ciekawa sałatka do mięs i ryb.

RHCC - Gosia Semenowicz Kotleciki rybne

Kotleciki rybne Kotleciki rybne

Proste i szybkie w przygotowaniu :)

Proste i szybkie w przygotowaniu :)

RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto z masą karmelową i malinami

Ciasto z masą karmelową i malinami Ciasto z masą karmelową i malinami

Słodka masa karmelowa i maliny, to pyszne połączenie :)

Słodka masa karmelowa i maliny, to pyszne połączenie :)

RHCC - Gosia Semenowicz Bananowy ryż

Bananowy ryż Bananowy ryż

Ryż na słodko. Smaczny i pożywny deser.

Ryż na słodko. Smaczny i pożywny deser.

RHCC - Gosia Semenowicz Sernik kajmakowy

Sernik kajmakowy Sernik kajmakowy

Ten sernik na pewno pojawi się na moim stole wielkanocnym :)

Ten sernik na pewno pojawi się na moim stole wielkanocnym :)

RHCC - Gosia Semenowicz Rolada z jajkami i łososiem

Rolada z jajkami i łososiem Rolada z jajkami i łososiem

A może jajka w cieście francuskim :)?

A może jajka w cieście francuskim :)?

RHCC - Gosia Semenowicz Spaghetti z klopsami

Spaghetti z klopsami Spaghetti z klopsami

Po Świątecznym ucztowaniu warto zrobić lekkie danie obiadowe. Klopsy zamiast obsmażać na oleju, ugotujcie, w takiej wersji będą lżejsze i smaczniejsze :).

Po Świątecznym ucztowaniu warto zrobić lekkie danie obiadowe. Klopsy zamiast obsmażać na oleju, ugotujcie, w takiej wersji będą lżejsze i smaczniejsze :).

RHCC - Gosia Semenowicz Leniwe pierogi

Leniwe pierogi Leniwe pierogi

Smaki z dzieciństwa. Czasami warto do nich powrócić :)

Smaki z dzieciństwa. Czasami warto do nich powrócić :)

RHCC - Gosia Semenowicz Racuchy z jablkami

Racuchy z jablkami Racuchy z jablkami

Smaki dzieciństwa cz.2 :)

Smaki dzieciństwa cz.2 :)

RHCC - Gosia Semenowicz Sos marchewkowy do mięs

Sos marchewkowy do mięs Sos marchewkowy do mięs

Słodko-ostry sos marchewkowy. Idealny do pieczonego kurczaka.

Słodko-ostry sos marchewkowy. Idealny do pieczonego kurczaka.

RHCC - Gosia Semenowicz Mięsne palmiery

Mięsne palmiery Mięsne palmiery

Zazwyczaj palmiery robi się na słodko z cukrem i cynamonem, ale ja postanowiłam zrobić z nich wytrawną przystawkę z mięsem.

Zazwyczaj palmiery robi się na słodko z cukrem i cynamonem, ale ja postanowiłam zrobić z nich wytrawną przystawkę z mięsem.

RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z amarantusem

Sałatka z amarantusem Sałatka z amarantusem

Ziarno amarantusa jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Jest ceniony za swoje unikalne właściwości, takie jak: źródło białka, witaminy B6, kwasu foliowego, jak i wielu składników mineralnych. Dzisiaj...

Ziarno amarantusa jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Jest ceniony za swoje unikalne właściwości, takie jak: źródło białka, witaminy B6, kwasu foliowego, jak i wielu składników mineralnych. Dzisiaj proponuję szybką, orzeźwiającą sałatkę z amarantusa.

RHCC - Gosia Semenowicz Ziemniaki gratin

Ziemniaki gratin Ziemniaki gratin

Można je podać jako samodzielne danie z sałatą lub jako dodatek do mięsa bądź ryby.

Można je podać jako samodzielne danie z sałatą lub jako dodatek do mięsa bądź ryby.

RHCC - Gosia Semenowicz Papryka faszerowana mięsem i ryżem

Papryka faszerowana mięsem i ryżem Papryka faszerowana mięsem i ryżem

Szybkie i efektowne danie :)

Szybkie i efektowne danie :)

RHCC - Gosia Semenowicz Muffiny bananowe z żurawiną

Muffiny bananowe z żurawiną Muffiny bananowe z żurawiną

Co z robić z dojrzałymi bananami? Muffiny :)!

Co z robić z dojrzałymi bananami? Muffiny :)!

RHCC - Gosia Semenowicz Puszysta PIZZA

Puszysta PIZZA Puszysta PIZZA

Jeżeli tak jak ja lubicie pizze na grubym cieście, to jest to przepis dla Was :). Najlepiej zrobić ją w dużej, prostokątnej formie, gdyż bardzo rośnie.

Jeżeli tak jak ja lubicie pizze na grubym cieście, to jest to przepis dla Was :). Najlepiej zrobić ją w dużej, prostokątnej formie, gdyż bardzo rośnie.

RHCC - Gosia Semenowicz Kremowy pęczak

Kremowy pęczak Kremowy pęczak

Do tego gotowane lub surowe warzywa i mamy pełnowartościowy posiłek.

Do tego gotowane lub surowe warzywa i mamy pełnowartościowy posiłek.

RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z amarantusem i tofu

Sałatka z amarantusem i tofu Sałatka z amarantusem i tofu

Lekka i szybka sałatka np. do pracy.

Lekka i szybka sałatka np. do pracy.

RHCC - Gosia Semenowicz Chlebek z marchewką i płatkami owsianymi

Chlebek z marchewką i płatkami owsianymi Chlebek z marchewką i płatkami owsianymi

Chlebek prosty do wykonania. Idealny dla osób na diecie bezmlecznej.

Chlebek prosty do wykonania. Idealny dla osób na diecie bezmlecznej.

RHCC - Gosia Semenowicz Biscotti z morelą i żurawiną

Biscotti z morelą i żurawiną Biscotti z morelą i żurawiną

Tradycyjne włoskie ciasteczka.

Tradycyjne włoskie ciasteczka.

RHCC - Gosia Semenowicz Wątróbka w sosie malinowym

Wątróbka w sosie malinowym Wątróbka w sosie malinowym

Delikatna wątróbka w pysznym sosie.

Delikatna wątróbka w pysznym sosie.

Najnowsze produkty i technologie

REGULUS®-system Gorący temat – chłodzenie grzejnikami ściennymi lub grzejnikami podłogowymi kanałowymi

Gorący temat – chłodzenie grzejnikami ściennymi lub grzejnikami podłogowymi kanałowymi Gorący temat – chłodzenie grzejnikami ściennymi lub grzejnikami podłogowymi kanałowymi

Zimowy sezon grzewczy to myślenie o tym, żeby było odpowiednio ciepło, natomiast sezon letni to myślenie o tym, żeby nie było za ciepło. Szybkie zmiany między ekstremalnymi zjawiskami, jak ulewne deszcze...

Zimowy sezon grzewczy to myślenie o tym, żeby było odpowiednio ciepło, natomiast sezon letni to myślenie o tym, żeby nie było za ciepło. Szybkie zmiany między ekstremalnymi zjawiskami, jak ulewne deszcze z groźnymi burzami i silnym wiatrem, po nich susze, długotrwałe upały, potem zaś znaczne spadki temperatury, powodują, że domy i miejsca pracy należy dostosowywać do znacznych wahań temperatur.

energetycznyprojekt.pl Czy warto wymieniać okna?

Czy warto wymieniać okna? Czy warto wymieniać okna?

Okna to jeden z najważniejszych elementów naszego domu. Pozwalają dotrzeć światłu do naszych pomieszczeń, chronią nas przed zimnem czy ciepłem. Dostarczają nam także istotnych wrażeń wizualnych, które...

Okna to jeden z najważniejszych elementów naszego domu. Pozwalają dotrzeć światłu do naszych pomieszczeń, chronią nas przed zimnem czy ciepłem. Dostarczają nam także istotnych wrażeń wizualnych, które różnią się wielkością i wykonaniem. Jednak nic nie jest stałe i okna to także nie jest produkt „na zawsze”.

HOMEKONCEPT Etapy budowy domu – kluczowe porady i wskazówki. Sprawdź!

Etapy budowy domu – kluczowe porady i wskazówki. Sprawdź! Etapy budowy domu – kluczowe porady i wskazówki. Sprawdź!

Budowa domu to bardzo duże i kosztowne przedsięwzięcie, wymagające dokładnego przemyślenia i planowania – najpierw wykonania projektu, a następnie zaplanowania w jaki sposób powinny przebiegać kolejne...

Budowa domu to bardzo duże i kosztowne przedsięwzięcie, wymagające dokładnego przemyślenia i planowania – najpierw wykonania projektu, a następnie zaplanowania w jaki sposób powinny przebiegać kolejne etapy budowy domu. Kluczem do sukcesu jest sprawna koordynacja prac oraz dobra współpraca z kierownikiem budowy.

Daikin Airconditioning Polska Sp. z o.o. Co brać pod uwagę, inwestując w klimatyzator – zainwestuj w swój komfort

Co brać pod uwagę, inwestując w klimatyzator – zainwestuj w swój komfort Co brać pod uwagę, inwestując w klimatyzator – zainwestuj w swój komfort

Gospodarstwa domowe korzystają z technologii, która pomaga regulować temperaturę w domu i utrzymywać komfort przez cały rok. Zainwestowanie w klimatyzator do użytku domowego to poważna decyzja, więc warto...

Gospodarstwa domowe korzystają z technologii, która pomaga regulować temperaturę w domu i utrzymywać komfort przez cały rok. Zainwestowanie w klimatyzator do użytku domowego to poważna decyzja, więc warto jest się nad tym wyborem zastanowić i zebrać informacje z różnych źródeł, aby upewnić się, że wybierasz najlepszą jednostkę dla swoich teraźniejszych potrzeb, jednocześnie pamiętając o przyszłych wymaganiach.

Balex Metal THERMANO DECK na dachy płaskie

THERMANO DECK na dachy płaskie THERMANO DECK na dachy płaskie

Dachy płaskie wróciły do łask, stąd obecnie nierzadko widzimy, jak zwieńczają nowoczesne projekty architektoniczne. Tyle, że współczesne stropodachy, w odróżnieniu od tych sprzed lat, posiadają kilka warstw,...

Dachy płaskie wróciły do łask, stąd obecnie nierzadko widzimy, jak zwieńczają nowoczesne projekty architektoniczne. Tyle, że współczesne stropodachy, w odróżnieniu od tych sprzed lat, posiadają kilka warstw, z których każda ma określoną funkcję, a jeśli nawet ich nie mają, to istnieją dzisiaj materiały takie jak THERMANO ROOF czy nowość w ofercie – THERMANO DECK – które zadbają o właściwą izolację termiczną i nie tylko.

mgr inż. Monika Hyjek, MIWO – Stowarzyszenie Producentów Wełny Mineralnej: Szklanej i Skalnej Bezpieczeństwo pożarowe budynków drewnianych

Bezpieczeństwo pożarowe budynków drewnianych Bezpieczeństwo pożarowe budynków drewnianych

W Polsce budynki drewniane to przede wszystkim jednorodzinne domy mieszkalne. W 2021 r. wybudowano ich ponad 1160, co stanowi 1% wszystkich budynków mieszkalnych oddanych do użytku w tym roku. Jak pokazują...

W Polsce budynki drewniane to przede wszystkim jednorodzinne domy mieszkalne. W 2021 r. wybudowano ich ponad 1160, co stanowi 1% wszystkich budynków mieszkalnych oddanych do użytku w tym roku. Jak pokazują dane GUS, na przestrzeni ostatnich pięciu lat ich popularność zwiększyła się ponad dwukrotnie.

Copyright © 2004-2019 Grupa MEDIUM Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Spółka komandytowa, nr KRS: 0000537655. Wszelkie prawa, w tym Autora, Wydawcy i Producenta bazy danych zastrzeżone. Jakiekolwiek dalsze rozpowszechnianie artykułów zabronione. Korzystanie z serwisu i zamieszczonych w nim utworów i danych wyłącznie na zasadach określonych w Zasadach korzystania z serwisu.
Portal Budowlany - Ekspertbudowlany.pl



Facebook     Instagram     Twitter     YouTube

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień przeglądarki dotyczących cookies. Nim Państwo zaczną korzystać z naszego serwisu prosimy o zapoznanie się z naszą polityką prywatności oraz Informacją o Cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności oraz Informacji o Cookies. Administratorem Państwa danych osobowych jest Grupa MEDIUM Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp.K., nr KRS: 0000537655, z siedzibą w 04-112 Warszawa, ul. Karczewska 18, tel. +48 22 810-21-24, właściciel strony www.ekspertbudowlany.pl. Twoje Dane Osobowe będą chronione zgodnie z wytycznymi polityki prywatności www.ekspertbudowlany.pl oraz zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r i z Ustawą o ochronie danych osobowych Dz.U. 2018 poz. 1000 z dnia 10 maja 2018r.