Jesienne specjały
Fot. RHCC
Nadeszła jesień... liście spadają z drzew, witają nas mroźne poranki, coraz częściej pada deszcz, robi się szaro i ponuro... Chwileczkę, chwileczkę, nie ma co popadać w jesienną depresję! :) Jesień to również piękny okres, kiedy swój najlepszy czas ma wiele owoców oraz warzyw, warto więc o tym pamiętać i korzystać z tego bogactwa jak najwięcej.
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Na straganach i w sklepach króluje zwłaszcza Ona... piękna, dorodna, mieniąca się jaskrawymi kolorami, mająca różne kształty i różną wielkość. Zgadza się, to właśnie DYNIA :).
Muszę przyznać, że nie byłam wielbicielką dyni, dopóki nie zobaczyłam, jak wiele różnych i smacznych potraw można z niej przygotować.
W większości przepisów wykorzystuje się purée z dyni, musimy więc od tego zacząć. Obieranie dyni i krojenie jej w kostkę to najcięższa praca, dlatego męska pomoc będzie tu mile widziana :) Pokrojoną dynię (bez pestek) przekładamy do garnka i dusimy w małej ilości wody, aż do rozgotowania.
Następnie miksujemy ją na purée lub rozdrabniamy widelcem. W ten oto sposób mamy przygotowaną bazę, którą możemy zamrozić lub zapasteryzować w słoiczkach i korzystać z niej kiedy tylko przyjdzie nam ochota na jakąś potrawę z dyni :)
Proponuję dwa szybkie dania, a mianowicie coś na ciepło: ZUPA KREM Z DYNI, oraz coś na słodko: MUFFINKI DYNIOWE. Zapraszam! :)
ZUPA KREM Z DYNI
Składniki dla 2 osób:
- ok 0,5 litra rosołu
- 2 szkl. przecieru z dyni
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, odrobina chili
- grzanki lub groszki ptysiowe
Do gorącego rosołu dodać 2 szklanki wczesniej przygotowanego przecieru z dyni. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego i odrobine chili, aby zupa miała bardziej wyrazisty smak.
Zupę lekko zagotować i gotowe :) Najlepiej podawać ją z grzankami lub z groszkiem ptysiowym.
P.S.: Jest to najprostszy przepis na zupę dyniową tzw. baza, która może stanowić podstawę do tworzenia innych przepisów. Jeżeli ktoś nie lubi tak gęstych zup, proponuję dodać trochę więcej rosołku lub wody, a do środka dorzucić kilka ziemniaczków, zielony groszek i kukurydzę. W ten oto sposób mamy kolejny przepis na pyszną zupę dyniową :).
A teraz coś na deser:
MUFFINKI DYNIOWE
Składniki na 12 sztuk:
- 2 - 3 jajka
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 szkl. musu z dyni
- 100 ml oleju
- 1,5 szkl. mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3/4 szkl. cukru
- kilka kostek gorzkiej czekolady do dekoracji
Cały sekret robienia muffinków polega na tym, że w jednej misce miesza sie tylko suche składniki, a w drugiej mokre. Potem wszystko łączymy. Piekarnik nastawiamy na 180 ° C.
Do jednej miski należy przesiać mąkę, wsypać proszek do pieczenia, cynamon oraz cukier. Mieszamy. W drugiej misce mieszamy jajka, jogurt naturalny, mus z dyni oraz olej.
Składniki z obu misek mieszamy ze sobą, tak aby powstała jednolita masa.
Następnie ciasto wykładamy do papierowych foremek na babeczki (na 3/4 wysokości papilotki) wstawionych w formę muffinkową.
Każdą babeczkę dekorujemy kostką gorzkiej czekolady lub groszkami czekoladowymi.
Pieczemy przez około 20 minut, tak, aby babeczki wyrosły, ale nie były przesuszone. Najlepiej przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić babeczki wykałaczką, jeśli patyczek jest suchy, babeczki są upieczone. Wystawiamy z piekarnika do ostygnięcia.
Na koniec muffinki można udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową, ale bez dekoracji też są wspaniałe!
Smacznego!
red hot chili cooking :)