Rosół z nutą orientalną
Fot. RHCC
Podstawą tego dania jest dobrze przygotowany rosół, najlepiej taki jaki przygotowywała babcia na niedzielny obiad.
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Zaczynamy od zrobienia klasycznego bulionu. Ja używam całego kurczaka lub jego części.
Mięso należy starannie umyć, a następnie włożyć do garnka, wlać wodę i gotować bardzo wolno, na małym ogniu. Podczas gotowania dużą płaską łyżką zbieramy szumowiny.
Po około 40 minutach dodajemy warzywa: marchewkę, seler, por, pietruszkę i solimy. Bulion gotujemy 2 godziny. Z powierzchni bulionu należy kilkakrotnie zbierać tłuszcz. Bulion powinien być esencjonalny i przezroczysty.
Po ugotowaniu, bulion przecedzamy przez sitko i studzimy. Bulion można podzielić na porcje i część zamrozić.
ROSÓŁ Z NUTĄ ORIENTALNĄ
Składniki dla 4 osób:
- 1 litr bulionu
- ugotowany kurczak lub jego części
- 400 g tzw. mieszanki chińskiej – najlepiej aby w składzie zawierała pokrojona w słupki marchewkę i pietruszkę, cebulę, pora, kiełki fasoli Mung, grzyby chińskie, pędy bambusa, czerwoną i zieloną paprykę
- 200 g makaronu sojowego – cienkie nitki
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól, pieprz do smaku
- 1 cm startego świeżego imbiru
Do gorącego bulionu wrzucamy mieszankę chińską i gotujemy 10 minut. Następnie dodajemy kurczaka podzielonego na części, starty imbir i makaron sojowy oraz przyprawy. Całość gotujemy na małym ogniu około 5 minut, tak aby makaron był miękki. Po tym czasie rosół jest gotowy do jedzenia.
Smacznego !