Zapiekanka z dynią
Fot. RHCC
Dziś zaprezentuję kolejny przepis z cyklu „Co zrobić z nadmiarem dyni :)”… Zapraszam do czytania i gotowania !
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
ZAPIEKANKA Z DYNIĄ
Składniki dla 4 osób:
- 2 małe cukinie
- 400 g obranej dyni
- 2 cebule
- 150 g pieczarek
- 150 g szynki
- 100 g żółtego sera
- pieprz, sól, słodka papryka, ulubiona przyprawa (ja użyłam mieszanki przypraw do ziemniaków)
Sos beszamelowy:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka mleka
- gałka muszkatołow, biały pieprz
Obraną dynię kroimy w długie plastry o grubości ok. 2 – 3 mm. Cukinię i pieczarki kroimy w plasterki, cebule w piórka, a szynkę w paski.
Na patelni podsmażamy cebulę na złoty kolor. Następnie dodajemy pieczarki i szynkę. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i krótko smażymy.
Żaroodporne naczynie smarujemy masłem i warstwami układamy warzywa. Na sam dół układamy część plasterków cukini, następnie trochę cebuli z szynką i pieczarkami, a na koniec układamy plastry dyni i na to znowu podsmażona cebula. Czynność powtarzamy jeszcze raz, tak aby ostatnią warstwą były plastry dyni. Oczywiście każdą warstwę przyprawiamy wg upodobań (pieprz, papryka itp).
Zapiekankę polewamy sosem beszamelowym i posypujemy startym żółtym serem.
Przepis na sos beszamelowy
W rondelku lub na patelni roztapiamy łyżkę masła. Następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, tak aby nie było grudek. Jak zasmażka będzie gotowa dodajemy stopniowo mleko i mieszamy cały czas, aż powstanie gęsty sos. Doprawiamy gałką i białym pieprzem.
Zapiekankę pieczemy w 180°C przez około 40 minut.
Smacznego !