Sajgonki
Fot. RHCC
Sajgonki są bardzo fajną, orientalną przystawką, a ich wykonanie wcale nie jest trudne i czasochłonne. Sajgonki to nic innego jak farsz zawinięty w papier ryżowy i smażony na głębokim tłuszczu. Farsz może być mięsny, warzywny lub mieszany :).
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
SAJGONKI
Składniki:
- papier ryżowy (ok. 12 sztuk)
- papryka
- marchewka
- por
- grzyby mun
- ugotowana lub podsmażona pierś z kurczaka
- pieprz, sól, słodka papryka
Grzyby Mun przygotować wg przepisu na opakowaniu, a następnie pokroić w cienkie paski.
Obraną marchewkę, paprykę i pora pokroić w słupki. Warzywa podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, aż będą półtwarde, doprawić do smaku. Do warzyw dodać grzyby.
Wcześniej podsmażoną lub ugotowaną pierś z kurczaka kroimy na niewielkie kawałki.
Każdy kawałek papieru ryżowego moczymy chwilę w letniej wodzie i odkładamy np. na drewnianą deskę aby zmiękł.
Na tak przygotowany papier ryżowy nakładamy trochę warzyw oraz kawałek kurczaka i zwijamy w ten sam sposób jak zawija się krokiety.
Najlepiej najpierw przygotować wszystkie sajgonki, a dopiero potem je smażyć.
Sajgonki smażymy w dużej ilości gorącego oleju, aż będą miały złoty kolor. Wyciągamy je i układamy na papierze, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Tak przygotowane sajgonki podajemy ze słodkim lub ostrym sosem chili.
Smacznego !