Bułka z morelami
Bułka z morelami Fot. RHCC
Pachnące, ciepłe pieczywo, masełko, dżem i gorąca kawa z mlekiem. Tak wygląda moje weekendowe śniadanko… mmm pycha :).
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
BUŁKA Z MORELAMI
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- ½ łyżeczki soli
- 270 ml mleka
- 30 g margaryny lub masła
- 1 jajko
- 50 g suszonych moreli
- garść rodzynek
- garść pestek dyni i słonecznika
Pestki dyni i słonecznika podprażamy na suchej patelni, cały czas mieszając, aby się nie spaliły.
Morele kroimy w paseczki.
Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier, drożdże i sól, wymieszać.
Następnie dodajemy mleko, jajko i miękkie masło lub margarynę. Zagniatamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, aby wyrosło.
Po godzinie formujemy ciasto i wkładamy do foremki. Ja piekłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przed wstawieniem do piekarnika, całe ciasto skrapiamy wodą.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około godziny lub trochę dłużej.
Smacznego !