Mus czekoladowo-śmietanowy z borówkową galaretką
Mus czekoladowo-śmietanowy z borówkową galaretką Fot. RHCC
Ostatnio miałam ochotę zrobić coś z gorzką czekoladą i mój wybór padł na mus :).
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
MUS CZEKOLADOWO – ŚMIETANOWY Z BORÓWKOWĄ GALARETKĄ
Składniki:
- 250g borówek
- 150g wody
- 1 galaretka z owoców leśnych
- 500ml kremówki (30%)
- 200g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka cukru pudru
Wodę wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia.
Zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę. Dokładnie mieszamy, aby żelatyna z galaretki się rozpuściła. Dodajemy borówki i odstawiamy do stężenia.
Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Odstawiamy do wystygnięcia.
Kremówkę ubijamy na sztywno i dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy przestudzoną czekoladę. Miksujemy na wysokich obrotach, aby wszystko się połączyło. Do drugiej części śmietany dodajemy cukier puder i mieszamy.
Nie wolno do śmietany dodać zbyt ciepłej czekolady, ponieważ śmietana się zważy.
Do miseczek bądź kieliszków wkładamy lekko schłodzoną galaretkę z borówkami, na to wykładamy mus śmietanowy, a następnie czekoladowy. Pozostawiamy w lodówce kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Smacznego !