Pęczakotto
Pęczakotto Fot. RHCC
Włosi mają risotto, a my możemy mieć pęczakotto :). Tak przygotowany pęczak może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do dania głównego. Polecam :) !
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
PĘCZAKOTTO
Składniki:
- szklanka pęczaku
- 1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki)
- 1- 2 cebule
- 1 duża marchewka
- 1 cukinia
- pieprz
- sól
- oliwa z oliwek
Cukinię i marchewkę pokroić w grube, podłużne paski.
Podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy, aż będą półtwarde.
Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Doprawić pieprzem i odrobiną soli (niekoniecznie, gdyż bulion jest słony).
Dodać pęczak i chwilę smażyć, przez cały czas mieszając.
Po około 5 minutach dodać szklankę bulionu, zmniejszyć ogień i gotować aż pęczak wchłonie bulion. Ponownie dodajemy bulion, mieszamy i gotujemy.
Dodajemy cukinię i marchewkę, doprawiamy do smaku. Dalej gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut, uzupełniając pozostałym bulionem i od czasu do czasu mieszając.
Gdy potrawa będzie gotowa (pęczak wchłonie cały bulion), wykładamy ją na talerz i jemy :).
Smacznego !