Rolada serowo-drobiowa
Rolada serowo drobiowa Fot. RHCC
Rolada ta bardzo dobrze sprawdza się na przyjęciach. Może być podana na ciepło jako dodatek do czerwonego barszczu lub na zimno z sosem czosnkowym i sałatką z rukoli. Spróbujcie :) !
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
ROLADA SEROWO-DROBIOWA
Składniki:
- ½ kg żółtego sera
- 5 jajek
- ¾ szklanki majonezu
- 1 pierś z kurczaka (podwójna)
- ½ kg pieczarek
- 1 cebula
- pieprz i ulubione przyprawy
Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Jajka miksujemy mikserem i dodajemy majonez. Miksujemy na gładką masę.
Dodajemy ser żółty, pieprzymy do smaku i dokładnie mieszamy.
Tak przygotowaną masę wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 20 – 25 min (175 °C).
Piersi z kurczaka kroimy wzdłuż na 4 kawałki i rozbijamy. Następnie doprawiamy ulubionymi przyprawami do kurczaka (ja użyłam zioła do kurczaka, paprykę i pieprz).
Cebulę kroimy w drobną kostkę, a pieczarki w plasterki. Warzywa dusimy na odrobinie masła, aż cebula będzie szklista. Solimy i pieprzymy do smaku.
Na lekko wystudzone, wcześniej przygotowane ciasto, wykładamy rozbite mięso (zakrywamy ciasto mniej więcej równomiernie).
Na mięso wykładamy pieczarki i cebulę.
Ciasto zwijamy wzdłuż, zawijamy w papier do pieczenia i pieczemy ok. 25 minut w 175 stopniach.
Smacznego !