Ciasteczka Brownie
Ciasteczka Brownie Fot. RHCC
Ja już wiem jak osłodzę sobie weekend, a Wy? :)
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
CIASTECZKA BROWNIE
Składniki:
- 80g rodzynek
- 3-4 łyżki rumu
- 300g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki masła
- 6 łyżek mąki
- 100g cukru
- 2 jajka
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
Rodzynki wkładamy do rondelka i zalewamy alkoholem. Podgrzewamy, ale uważamy, żeby się nie zagotowały. Odstawiamy, aby ostygły.
Do garnka wkładamy 170g połamanej czekolady oraz masło i roztapiamy na małym ogniu (cały czas mieszając). Odstawiamy do ostygnięcia.
Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, chili, cynamonem i solą.
Jajka ubić z cukrem i pod koniec ubijania dodać łyżeczkę cukru waniliowego. Ciągle ubijając, dodawać powoli do masy stopioną, przestudzoną czekoladę. Powstałą masę delikatnie połączyć z mąką, dodać osączone rodzynki i resztę poszatkowanej czekolady (wielkości groszków czekoladowych), wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do180oC. Płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Nabierać łyżeczką porcję masy i układać na blaszce, zachowując odstęp, gdyż ciasteczka w trakcie pieczenia rosną. Piec 8-10 min, po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilkę, ponieważ ciasteczka są bardzo miękkie i przy próbie przełożenia mogą się połamać. Po paru minutach twardnieją i można je spokojnie przekładać.
Smacznego !