Batony energetyczne
Batony energetyczne Fot. RHCC
Tak przygotowane batony są idealne dla wszystkich, którzy są aktywni fizycznie, ale również dla tych, którzy lubią zjeść coś zdrowego podczas odpoczynku. Są pożywne, dostarczają dużo składników odżywczych i są pyszne :).
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
BATONY ENERGETYCZNE
Składniki:
- 1,5 szklanki płatków owsianych górskich
- 1 szklanka otrąb pszennych
- 3 łyżki mąki pszennej
- 50g masła
- ¾ szklanki mleka
- 4-5 łyżek płynnego miodu
- dodatki wg uznania (ja użyłam: garść posiekanych moreli, 4 łyżki sezamu, 50g rodzynek, garść słonecznika, garść orzechów włoskich, 2 rozgniecione banany)
Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mleko i zagrzewamy, tak aby masło się rozpuściło.
Dodajemy płatki owsiane i mieszamy. Zdejmujemy masę z ognia.
Dodajemy otręby i miód, mieszamy aby składniki się połączyły.
Na samym końcu dodajemy ulubione bakalie i mąkę. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 15 minut tak aby płatki owsiane trochę zmiękły.
Jak masa jest za gęsta, to dodajemy odrobinę mleka.
Formę 20x20cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę przekładamy do formy i rozprowadzamy po całej powierzchni.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut. Batony powinny być lekko brązowe z wierzchu.
Po tym czasie wyjmujemy blachę z piekarnika i robimy nacięcia tak aby powstało np. 16 prostokątnych batonów. Ponownie wstawiamy do wyłączonego, ale nagrzanego piekarnika, aby jeszcze trochę batony „posiedziały w cieple”.
Po 30 minutach wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia – bez wyjmowania z formy.
Na początku batony są miękkie, ale jak ostygną to robią się zwarte i wtedy łatwiej jest je podzielić.
Smacznego !