Łosoś z cytrynowym sosem
Maślano - cytrynowy sos nadaje daniu wyśmienity smak. Pasuje do każdej ryby, ale z łososiem smakuje najlepiej :).
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
ŁOSOŚ Z CYTRYNOWYM SOSEM
Składniki:
- 4 filety z łososia po około 15-20 dag każdy
- cytryna
- suszony koperek, tymianek, rozmaryn
składniki na sos:
- 1,5 szklanki bulionu rybnego lub warzywnego
- 2 łyżki masła
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- cytryna
- ząbek czosnku
- szczypta cukru
- świeżo zmielony czarny pieprz
- ewentualnie szczypta soli
Filety należy osuszyć papierowym ręcznikiem. Skrapiamy sokiem z cytryny, delikatnie solimy i posypujemy pieprzem, koperkiem, tymiankiem i rozmarynem lub ulubioną przyprawą do ryb. Na 30 minut wstawiamy do lodówki.
Przygotowujemy sos: czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Cytrynę myjemy i ścieramy z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy, aż składniki się ze sobą połączą. Zestawiamy patelnię z ognia, dodajemy bulion i mieszamy za pomocą trzepaczki do uzyskania jednolitego sosu.
Dodajemy czosnek i skórkę cytryny.
Ponownie stawiamy na ogniu i mieszając doprowadzamy do zagotowania. Sos doprawiamy solą, cukrem i czarnym pieprzem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub obficie smarujemy masłem. Kładziemy wcześniej przygotowane filety ryby i wstawiamy do piekarnika na około 15-18 minut – 200 stopni. Upieczoną rybę polewamy gorącym sosem.
Smacznego !