Biszkoptowe babeczki z musem czekoladowym
Biszkoptowe babeczki z musem czekoladowym Fot. RHCC
Pyszne babeczki z delikatnym, czekoladowym musem, to właśnie to :)!
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
BISZKOPTOWE BABECZKI Z MUSEM CZEKOLADOWYM
Składniki na biszkopt:
- 3 jajka
- 2/3 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa malinowa:
- 500 g mrożonych malin
- 150 ml wody
- 1 galaretka malinowa
Mus czekoladowy:
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 200 g gorzkiej czekolady
Jajka ubijamy z cukrem, a następnie dodajemy oliwę. Kiedy składniki się połączą dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Tak przygotowane ciasto rozlewamy do małych foremek (lub formy do muffinów) wyłożonych papilotkami. Do każdej foremki dawałam około 1,5 łyżki ciasta.
Foremki wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika. Pieczemy około 8-10 minut, ale lepiej sprawdzać patyczkiem, czy ciasto jest już suche. Upieczone spody odstawiamy do wystygnięcia.
W następnej kolejności, rozmrożone maliny razem z sokiem, przekładamy do garnka i dolewamy wodę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 2-3 minuty. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę, dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy do stężenia (w momencie wykładania na biszkoptowe spody, masa powinna przypominać mus).
Czekoladowy mus:
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystygnięcia. Kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy do niej przestudzoną czekoladę. Miksujemy do momentu połączenia się składników. Mus powinien mieć jednolity kolor.
Nie wolno do śmietany dodać zbyt ciepłej czekolady, ponieważ śmietana się zważy.
Na biszkoptowe spody babeczek wykładamy lekko schłodzoną warstwę malinową, a następnie mus czekoladowy. Babeczki dekorujemy startą czekoladą i pozostawiamy w lodówce kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Smacznego !