Szarlotka
Szarlotka Fot. RHCC
Przepisów na szarlotkę jest mnóstwo, ale ja trzymam się tego, który był w książce kucharskiej mojej mamy :).
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
SZARLOTKA
Składniki:
- 1 szkl. cukru
- 600 g maki
- 2 jajka
- kostka margaryny
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka śmietany
- 4 duże jabłka
- kruszonka: 150 g cukru, 150 g masła, 200 g mąki.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia i wyrabiamy z margaryną, cukrem, śmietaną i jajkami.
Ciasto nie powinno się kleić, jak tak jest, to dodajemy trochę mąki.
Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części (można wstawić na 15 min do lodówki).
Dużą blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
Wyjmujemy pierwszą część ciasta i ścieramy na tarce o grubych oczkach na blaszkę. Równomiernie rozkładamy i dociskamy ręką.
Jabłka ścieramy na tarce, nadmiar soku odciskamy i układamy je na cieście.
Następnie ścieramy drugą część ciasta i lekko uklepujemy ręką.
W misce przygotowujemy kruszonkę wyrabiając mąkę z cukrem i masłem. Gotową kruszonkę rozkruszamy palcami na ciasto lub również ścieramy na tarce.
Szarlotkę pieczemy około 1 godziny w 180 stopniach.
Najlepiej smakuje na ciepło.
Smacznego !