Ciasto czekoladowe z musem cytrynowym
Ciasto czekoladowe z musem cytrynowym Fot. RHCC
Czekolada i delikatnie cytrynowy mus, to jest to :)
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
CIASTO CZEKOLADOWE Z MUSEM CYTRYNOWYM
Składniki:
1) czekoladowy spód
- 4 jajka, białka i żółtka oddzielnie
- 150 g cukru pudru
- 45 g kakao
W misce ucieramy żółtka z cukrem pudrem na jasną i gęstą masę. Dodajemy kakao i miksujemy. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę. Delikatnie, po łyżce, dodajemy pianę do masy kakaowej. Ostrożnie mieszamy. Powinna powstać puszysta, kakaowa masa.
Formę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej masę i pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 30 - 40 minut. Po upieczeniu, od razu wyjmujemy z piekarnika. Ciasto powinno wyrosnąć, a po przestudzeniu lekko opaść.
2) mus cytrynowy
- sok z jednej, świeżo wyciśniętej cytryny
- 1 szklanka cukru
- 4 żółtka
- 250 g mascarpone
- 1 szklanka śmietany kremówki 36%
W garnuszku gotujemy sok z cytryny z połową szklanki cukru. Mieszamy do rozpuszczenia cukru i zdejmujemy z palnika. W misce ucieramy żółtka z pozostałą połową szklanki cukru na jasną i gęstą masę. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo gorący sok cytrynowy, miksujemy. Następnie całość przelewamy z powrotem do garnuszka i gotujemy budyń, mieszamy (uwaga: budyń będzie się przypalać..). Gdy budyń zabulgocze, zdejmujemy z palnika.
Gorącą masę budyniową przelewamy ponownie do miski i ubijamy, aż masa się całkowicie wystudzi. Łyżka po łyżce dodajemy mascarpone do ubitej masy, cały czas miksując.
W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę kremówkę. Dodajemy ją do zmiksowanej masy, delikatnie mieszamy.
Masę cytrynową wykładamy na wystudzony spód czekoladowy, wyrównujemy. Ciasto chłodzimy w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc.
p.s. Niestety mam tylko jedno zdjęcie tego ciasta. Tak szybko zostało zjedzone, że nie zdążyłam zrobić większej ilości :).
Smacznego !