Jesienne naleśniki
Jesienne naleśniki Fot. RHCC
Naleśniki z pysznym, maślano - gruszkowym sosem. Mogłabym jeść je codziennie :)
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
JESIENNE NALEŚNIKI
Składniki na naleśniki (12 sztuk lub więcej):
- 2 szkl. mąki
- 1 ½ szkl. mleka
- 2 jajka
- ½ łyżeczki soli
- olej do smażenia
NALEŚNIKI - PRZEPIS PODSTAWOWY
Jeżeli masa wyjdzie za gęsta należy dodać mleka, jak za rzadka mąki. Konsystencja powinna być gęstej śmietany.
Jajka należy roztrzepać z mlekiem. Dodać mąkę i sól, dokładnie wymieszać, tak aby nie było grudek.
Tak przygotowane ciasto najlepiej odstawić na 30min. Smażyć na patelni, na rozgrzanym tłuszczu.
Ja z reguły pierwsze dwa naleśniki smażę na małej ilości oleju, a później na suchej patelni.
Składniki na sos:
- 5 – 6 ładnych gruszek
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka brązowego cukru
Gruszki obieramy i kroimy w kostkę.
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy gruszki i gotujemy na średnim ogniu, co pewien czas mieszając, aż owoce puszczą sok i będą miękkie. Dodajemy cukier i mieszamy. Sos jest gotowy, gdy ma konsystencję syropu.
Na wcześniej przygotowany naleśnik nakładamy sos.
Smacznego !