Black & White
Black&White Fot. RHCC
Pyszne ciasto na spodzie z Brownie :)
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
BLACK & WHITE
Składniki:
- 200g gorzkiej czekolady
- 170g masła
- 100g mąki
- 200g cukru
- 6 jajek
- mały słoiczek powideł śliwkowych
- 250g serka mascarpone
- 300g śmietany kremówki (30%)
- 3-4 łyżki cukru pudru
Ciasto:
Czekoladę łamiemy na kawałki i wraz z masłem rozpuszczamy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
Jajka ubijamy mikserem, stopniowo dodajemy cukier i mąkę. Dodajemy przestudzoną czekoladę i dokładnie mieszamy.
Formę do ciasta wykładamy pergaminem i wylewamy ciasto.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy około 20 minut.
Gotowe ciasto ma lekko "zakalcowatą" konsystencję, ale tak właśnie powinno być. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Odcinamy górną warstwę ciasta i kruszymy ją na malutkie kawałki, którymi później posypiemy ciasto.
Krem:
Ubijamy śmietanę na sztywno. Następnie dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone i dalej delikatnie miksujemy, aż składniki się połączą i powstanie gładki krem.
Czekoladowe ciasto smarujemy powidłami śliwkowymi. Następnie nakładamy śmietanowy krem i posypujemy pokruszonym ciastem.
Wstawiamy do lodówki.
Smacznego !