Mięsna rolada
Mięsna rolada Fot. RHCC
Jeżeli nie wiecie co zrobić z mięsem, które gotowało się w rosole, to jest to przepis dla Was :)
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
MIĘSNA ROLADA
Składniki:
- 400g ugotowanego mięsa (użyłam kurczaka i wołowiny)
- 2 ugotowane marchewki
- 1 ugotowana pietruszka
- 1 duża cebula
- 250g pieczarek
- 1 jajko + 1 żółtko
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz, ulubione przyprawy
W maszynce mielimy mięso wraz z marchewką i pietruszką. Doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami.
Na patelni podsmażamy na oleju pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki.
Cebulę i pieczarki dodajemy do wcześniej zmielonego mięsa, dodajemy jajko, wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy wg uznania.
Jak masa jest za rzadka, to dodajemy 2 łyżki bułki tartej.
Tak przygotowaną masę układamy na cieście francuskim i zwijamy w rulon.
Przed pieczeniem, roladę kroimy na grube plastry, które z wierzchu smarujemy żółtkiem.
Roladę pieczemy około 35 minut w 210 stopniach.
Smacznego !