Tort spaghetti
Tort spaghetti Fot. RHCC
Tym razem tort wytrawny :)
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
TORT SPAGHETTI
Składniki:
- 200g makaronu spaghetti (użyłam makaronu pełnoziarnistego)
- 1 cebula
- 2 małe cukinie
- 1 duża marchewka
- 1 papryka czerwona
- 200g przecieru pomidorowego
- 150g żółtego sera
- pieprz, sól, słodka papryka
- 1 łyżka oleju
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, tak aby był lekko twardy.
Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Podsmażamy ją na łyżce oleju, na małym ogniu.
Do marchewki dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i smażymy, aż będzie szklista. Doprawiamy solą i pieprzem.
Cukinie kroimy w pół-plasterki, a paprykę w paseczki. Dodajemy do pozostałych warzyw.
Do warzyw dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy.
Ser żółty ścieramy na tarce o duży oczkach.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy w niej pierwszą warstwę makaronu, posypujemy żółtym serem, a następnie dodajemy warstwę warzyw z sosem pomidorowy. Czynność powtarzamy, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę posypujemy obficie żółtym serem.
Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 20 minut.
Smacznego !