Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe Fot. RHCC
Jedno z lepszych ciast marchewkowych jakie jadłam :). Miękkie i wilgotne, a w połączeniu z kremowym serkiem tworzy duet idealny.
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
CIASTO MARCHEWKOWE
Składniki:
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki drobnego cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki ziela angielskiego
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki
W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek, sodę, przyprawy. W drugim naczyniu mieszamy jajka z olejem.
Łączymy zawartość obu naczyń, a następnie dodajemy marchewkę. Mieszamy łyżką lub mikserem.
Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wkładamy ciasto i pieczemy w 175 stopniach przez 40 - 45 minut. Studzimy w formie, a następnie wyjmujemy.
Krem z serka Twój Smak (Piątnica) lub serka philadelphia:
- 200 g serka Twój Smak śmietankowy
- 6 łyżek masła
- 1,5 szklanki cukru pudru
Wszystkie składniki ucieramy na gładką masę.
Wystudzone ciasto kroimy wzdłuż. Połową kremu przekładamy ciasto, a resztę rozsmarowujemy na górze. Możemy ozdobić cynamonem.
Ciasto możemy wstawić do lodówki, aby krem stężał.
Smacznego!