Torcik jabłkowy
Torcik jabłkowy Fot. RHCC
Na dobry początek Nowego Roku :)
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
TORCIK JABŁKOWY
Składniki:
- 1,5 kg jabłek,
- 4 łyżki cukru,
- 1,5 opakowania galaretki truskawkowej,
- 1 opakowanie budyniu waniliowego,
- ½ litra mleka,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2-3 żółtka,
- 3 łyżeczki cukru pudru,
- 200g masła,
- biszkopty
Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy na ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne i przekładamy do garnka. Jabłka dusimy 5-10 minut (ewentualnie dodajemy na początku trochę wody), a potem zasypujemy cukrem kryształem. Mieszamy i dusimy dalej aż owoce staną się szkliste i zaczną się lekko rozpadać (10-15 min).
Do garnka z masą jabłkową dodajemy przygotowaną w połowie zalecanej ilości wody galaretkę truskawkową. Mieszamy dokładnie i odstawiamy.
Proszek budyniowy mieszamy z mlekiem, dodajemy obydwie mąki, zagotowujemy. Powstałą masę budyniową odstawiamy i studzimy.
W tym czasie żółtka miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy masło, a na koniec przestudzony budyń. Całość miksujemy na gładki krem.
Biszkopty układamy na dnie tortownicy. Nakładamy na nie zimne jabłka, a następnie krem.
Torcik należy dobrze schłodzić, a na koniec ewentualnie polać czekoladą.
Smacznego !