Zielone muffiny
Zielone muffiny Fot. RHCC
Moja propozycja na tłusty czwartek lub ostatki: pączki i faworki, torty kupujemy w ulubionej cukierni, a w domu szalejemy z muffinakmi :)
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
ZIELONE MUFFINY
Składniki:
- 400 g szpinaku (użyłam mrożonego)
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki soku z cytryny
Szpinak rozmroziłam na sitku, po czym dokładnie odcisnęłam z nadmiaru wody.
Jajka mieszamy z cukrem i dokładnie miksujemy do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy, która podwoi swoją objętość. Do ubitej piany wlewamy olej, nie zaprzestając miksowania. Dodajemy szpinak i sok z cytryny, miksujemy.
Do masy szpinakowej dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy.
Ciasto przekładamy do foremek i pieczemy w temperaturze 165ºC przez około 30 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy.
Ciasto urośnie z górką, którą trzeba odciąć. Można zjeść, można też pokruszyć a okruchy zachować do dekoracji. Pozostałe ciasto przekroić na 2 blaty.
Masa śmietankowa na muffinki:
- 250 ml śmietany 36%
- 125 g serka mascarpone
- 1,5 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki na krem miksujemy do otrzymania gęstego kremu śmietankowego.
Kremem smarujemy muffinki.
Muffinki można na czubku lekko ściąć i z tego ciasta zrobić okruchy, które można wykorzystać do posypania kremu śmietankowego.
Smacznego !