Torcik MALIBU
Torcik Malibu Fot. RHCC
Kokosowy torcik z alkoholową nutą :)
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
TORCIK MALIBU
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 10 dag rozpuszczonej i ostudzonej margaryny
- 5 łyżek oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę.
Następnie dodajemy mąkę i ponownie miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do momentu ich połączenia.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej tortownicy.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut. Studzimy.
Składniki na krem:
- 100g wiórków kokosowych
- 100ml MALIBU
- 3-4 łyżki MALIBU do nasączenia biszkoptu
- 250g mascarpone
- 300g śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
Wiórki zalewamy alkoholem i odstawiamy na 20 minut.
Śmietanę ubijamy na sztywną masę, a następnie powoli dodajemy mascarpone i cukier puder. Delikatnie mieszamy.
Na sam koniec dodajemy nasączone wiórki, mieszamy.
Biszkopt kroimy na dwie lub trzy części. Przekładamy kremem, ale zostawiamy trochę, aby przykryć wierzch ciasta.
Biszkopty nasączamy MALIBU.
Tort możemy udekorować wiórkami kokosowymi i czekoladą.
Smacznego !