Bajgle
Bajgle Fot. RHCC
Zrobienie bajgli zajmuje trochę czasu, ale uważam, że naprawdę warto :)
Zobacz także
Czego szukasz na portalu Ekspert Budowlany? szczegółowa ankieta
RHCC - Gosia Semenowicz Sałatka z wodorostów
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
Pyszna, bogata w składniki mineralne sałatka.
RHCC - Gosia Semenowicz Ciasto kruche z rabarbarem
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
Sezon rabarbarowy czas zacząć!
BAJGLE
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 7 g suchych drożdży
- 300 ml wody
Dodatkowo:
- 1 łyżka cukru
- 1 żółtko
- 3 łyżki ziaren do posypania
Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto, tak długo, aby było miękkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5h, aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy na oprószoną mąką stolnicę. Dzielimy na 10 części,a każdy kawałek formujemy w kulkę. Następnie omączonym palcem robimy w kulce otwór o szerokości 3,5 cm.
Tak przygotowane bajgle kładziemy na oprószonej mąką stolnicy, przykrywamy lnianym ręczniczkiem i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 - 40 minut. Kiedy bajgle są prawie gotowe w dużym garnku gotujemy 2 litry wody, w której rozpuszczamy 1 łyżkę cukru. Doprowadzamy do wrzenia. Bajgle ostrożnie kładziemy na wodzie i gotujemy 1-2 minuty z każdej strony. Wyjmujemy z wody i kładziemy na papier do pieczenia do osuszenia.
Płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na papier przekładamy bajgle. Smarujemy je żółtkiem i posypujemy nasionami.
Pieczemy w temperaturze 200ºC przez 12 - 15 minut, aż będą lekko złote. Studzimy na kratce.
Smacznego !